Εφαρμογές Εκτύπωσης

1

Letterpress

Η εκτύπωση Letterpress είναι η παλαιότερη μέθοδος εκτύπωσης και χρονολογείται γύρω στο 14ο αιώνα. 

Η μέθοδος μπορεί να εφαρμοστεί μόνο σε κλασσικά τυπογραφεία. 

Η συγκεκριμένη τεχνοτροπία απαιτεί υψηλή εξειδίκευση και τεχνογνωσία. 

Βασικά χαρακτηριστικά της είναι το μεγάλο βάθος των γραμμάτων πάνω στο χαρτί και η μοναδική αίσθηση στην αφή. 

Η εκτύπωση letterpress μπορεί να εφαρμοστεί σε επαγγελματικές κάρτες, εξώφυλλα βιβλίων, προσκλητήρια κ.ά. 

2

Offset 

Η εκτύπωση όφσετ είναι η πλέον διαδεδομένη μέθοδος εκτύπωσης.
Πάνω από το 40% όλων των εκτυπωμένων προϊόντων τυπώνονται με την μέθοδο της Offset. 

Το κύριο χαρακτηριστικό της όφσετ εκτύπωσης είναι ότι τα εκτυπώσιμα και μη εκτυπώσιμα στοιχεία της εικόνας μας βρίσκονται στην ίδια επιφάνεια. Στην πράξη η μέθοδος εκτύπωσης της όφσετ έχει δανειστεί αυτήν την ιδιότητα από την λιθογραφία, γι΄ αυτό και συχνά αναφέρεται και ως Λιθογραφική Εκτύπωση. 

3

Ψηφιακή

Η ψηφιακή εκτύπωση είναι μια σύγχρονη μέθοδος παραγωγής που παράγει εκτυπώσεις από ηλεκτρονικά αρχεία. 

 Είναι μια εναλλακτική λύση σε παραδοσιακές μεθόδους, εκτύπωση με άριστα αποτελέσματα.  

4

Θερμοτυπία (χρυσοτυπία, ασημοτυπία κ.α.)

Θερμοτυπία ονομάζεται η μέθοδος με την οποία πολύ λεπτό μεταλλικό foil μεταφέρεται πάνω σε επιφάνειες όπως χαρτί,  δέρμα,  πλαστικό κτλ  με πίεση μιας θερμαινόμενης ανάγλυφης πλάκας (κλισέ). 

Μια μεγάλη ποικιλία χρωμάτων (Foil), είναι διαθέσιμη γι’ αυτή την διαδικασία. Αναφορικά, Χρυσό, Ασημί, Χάλκινο, Κόκκινο, Μπλε, Ιριδίζον, Περλέ, Λευκό, Μαύρο κ.λπ. Η εφαρμογή, μπορεί να γίνει είτε με χειροκίνητη μηχανή, είτε με αυτόματη ειδική μηχανή, η οποία στη γλώσσα των τυπογράφων λέγεται “Χρυσοτυπία”. 

Η θερμοτυπία είναι το απαραίτητο φινίρισμα για εκτυπώσεις και έντυπα που απαιτείται να μεταφέρουν με την πρώτη ματιά την ποιότητα και την πολυτέλειατου αντικειμένου τους.  

5

Βαθυτυπία

Η βαθυτυπία ή αλλιώς και Τυπογραφεία είναι μια από τις παλαιότερες μεθόδους εκτύπωσης. Το χαρακτηριστικό της μεθόδου αυτής είναι το βάθος του γράμματος πάνω στο χαρτί.  

Η τεχνοτροπία της βαθυτυπίας έχει κοινά χαρακτηριστικά με την τεχνοτροπία του letterpress, μόνο που στη συγκεκριμένη μέθοδο δεν εφαρμόζεται μελάνι στο κλισέ, δημιουργώντας την αίσθηση της έντεχνης απλότητας. Χαρακτηριστικό της είναι το βάθος που αποτυπώνεται στο χαρτί λόγω της υψηλής πίεσης. 

6

Γκοφρέ

Η εκτύπωση του γκοφρέ, πραγματοποιείται με κλισέ όπου το χαρτί περνάει ανάμεσα τους και συμπιέζεται. Χαρακτηριστικά αυτής της μεθόδου είναι το ανάγλυφο άχρωμο αποτέλεσμα των γραμμάτων πάνω στο χαρτί. 

7

Ανάγλυφη

Η ανάγλυφη εκτύπωση είναι μια χειροποίητη εφαρμογή, όπου τα γράμματα αφού τυπωθούν με μελάνιραντίζονται αμέσως με ειδική σκόνη και μεταφέρονται σε φούρνο με υψηλή θερμοκρασία. Χαρακτηριστικό της τεχνικής αυτής, είναι ότι η ανάγλυφη γυαλάδα των γραμμάτων δημιουργεί ένα αριστοκρατικό αποτέλεσμα.